Ce este herpangina la copii

Herpangina este o boală infecțioasă care afectează în principal copiii și se caracterizează prin apariția unor vezicule dureroase în gât și pe limbă. Această afecțiune este cauzată de un grup de virusuri numite enterovirusuri, în special Coxsackievirusul. Herpangina poate fi neplăcută pentru copii, dar, de obicei, se rezolvă de la sine în câteva zile.

Cauzele herpanginei la copii

Herpangina este cauzată în principal de infecția cu Coxsackievirus, care se răspândește prin contactul direct cu saliva sau secrețiile nazale ale unei persoane infectate. Aceasta poate apărea mai ales în colectivitățile de copii, cum ar fi creșele și școlile, unde contactul este strâns și igiena poate fi mai precară.

Simptome

Simptomele herpanginei pot varia de la ușoare la severe și pot include:

  • Dureri în gât
  • Durere la înghițire
  • Febră
  • Roșeață și vezicule dureroase pe gât, limbă și amigdale
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Slăbiciune generală

Este important să consultați un medic sau un pediatru dacă copilul dumneavoastră prezintă aceste simptome pentru a obține un diagnostic adecvat și pentru a exclude alte afecțiuni care pot avea simptome similare.

Tratamentul herpanginei la copii

De obicei, herpangina se vindecă de la sine într-o săptămână sau mai puțin, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor copilului dumneavoastră:

  • Asigurați-vă că copilul se odihnește adecvat și bea multe lichide pentru a evita deshidratarea.
  • Evitați alimentele și băuturile care pot irita gâtul, cum ar fi alimentele picante sau sucurile acide.
  • Puteți utiliza medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi analgezicele și antipireticele, sub supravegherea medicului.
  • Mențineți igiena orală și a mâinilor pentru a preveni răspândirea infecției.

În unele cazuri mai severe sau dacă simptomele persistă, medicul poate prescrie tratamente antivirale sau alte medicamente pentru a ajuta la combaterea infecției.

Prevenirea herpanginei

Pentru a preveni răspândirea herpanginei în colectivități, este important să se respecte măsurile de igienă adecvate, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului strâns cu persoanele infectate. De asemenea, evitați să împărțiți obiecte personale, cum ar fi ustensilele sau paharele, cu alte persoane în timpul infecției.

Faqs despre herpangina la copii

1. Herpangina este contagioasă?

Da, herpangina este contagioasă și se răspândește prin contactul cu persoanele infectate sau cu obiectele contaminate cu saliva sau secrețiile lor nazale.

2. Care sunt măsurile de prim ajutor pentru herpangină?

Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor herpanginei la copii, asigurați-vă că aceștia se odihnesc, beau suficiente lichide, evită alimentele iritante și ia medicamentele recomandate de medic, dacă este necesar.

3. Pot copiii să meargă la școală cu herpangină?

De obicei, copiii cu herpangină ar trebui să rămână acasă pentru a evita răspândirea infecției în colectivitatea lor. Este important să consultați medicul și să respectați recomandările acestuia cu privire la când este sigur pentru copil să revină la școală.

4. Herpangina poate duce la complicații grave?

În majoritatea cazurilor, herpangina este o boală ușoară și se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot apărea complicații, cum ar fi infecții ale urechii sau alte probleme, așa că este important să solicitați sfatul medicului în caz de îngrijorare.

În concluzie, herpangina este o afecțiune comună la copii cauzată de infecția cu Coxsackievirus. Cu îngrijire adecvată și măsuri de prevenire, copiii se pot recupera complet în timp și pot reveni la activitățile lor obișnuite.

Vezi și:

Stephan

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Stephan

Lasă un comentariu