De ce curge ochiul la copii

De ce curge ochiul la copii este o întrebare frecventă pentru părinți și îngrijitori. Această problemă poate fi cauzată de mai multe motive, iar în acest articol vom explora factorii care pot duce la această afecțiune, precum și modurile de gestionare și prevenire a acestui fenomen neplăcut.

Posibile cauze ale ochilor care curg la copii

Ochiul care curge la copii poate fi rezultatul mai multor cauze diferite, inclusiv:

 • Infecții Oculare: Una dintre cele mai comune cauze ale ochilor care curg la copii sunt infecțiile oculare. Conjunctivita virală sau bacteriană poate duce la secreții oculare excesive.
 • Alergii: Copiii pot dezvolta alergii la polen, praf, păr de animale sau alte substanțe care pot irita ochii și determina lacrimarea excesivă.
 • Obstrucții Ale Canalelor Lacrimale: Uneori, canalul lacrimal al unui copil poate fi obstruat sau blocat, ceea ce duce la lacrimare excesivă și ochi care curg.
 • Corpi Străini: Dacă un mic obiect străin intră în ochiul copilului, acest lucru poate cauza disconfort și lacrimare.
 • Boala Refluxului Gastroesofagian (GERD): Unele cazuri de ochi care curg la copii pot fi legate de GERD, o afecțiune în care acidul din stomac ajunge în esofag și gât.

Cum poate fi gestionată lacrimarea excesivă la copii

Managementul ochilor care curg la copii depinde de cauza subiacentă. Este important să consulți un medic sau un oftalmolog pentru a identifica cauza specifică și pentru a primi recomandări adecvate. Cu toate acestea, există câteva măsuri generale pe care le poți lua pentru a ajuta la gestionarea problemei:

 • Igiena Oculară: Curățarea delicată a ochilor cu apă caldă și șervețele moi poate ajuta la îndepărtarea secrețiilor și a impurităților.
 • Tratament pentru Infecții: Dacă infecția este cauza ochilor care curg, medicul poate prescrie picături sau unguente oftalmice antibiotice.
 • Tratament pentru Alergii: Pentru copiii cu alergii, medicul poate recomanda antihistaminice sau picături oculare pentru a reduce simptomele.
 • Intervenții Medicale: În cazurile mai severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a corecta obstrucțiile ale canalului lacrimal sau alte probleme anatomice.

Prevenirea ochilor care curg la copii

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea. Iată câteva măsuri preventive pentru a evita ochii care curg la copii:

 • Încurajează Igiena Bună: Învățați copiii să-și spele mâinile în mod regulat și să evite să se atingă la ochi cu mâinile murdare.
 • Evitarea Alergenilor: Dacă știți că copilul are alergii, încercați să evitați contactul cu alergenii cunoscuți.
 • Vaccinurile: Asigurați-vă că copilul este la zi cu vaccinurile pentru a preveni infecțiile care pot cauza conjunctivită.
 • Monitorizarea Stării de Sănătate: Fiți atenți la starea generală de sănătate a copilului și consultați medicul dacă observați orice schimbări neobișnuite la nivelul ochilor.

Care este cea mai comună cauză a ochilor care curg la copii?

Cea mai comună cauză este infecția oculară, cum ar fi conjunctivita virală sau bacteriană.

Când ar trebui să consult un medic pentru ochii care curg la copilul meu?

Ar trebui să consultați un medic sau un oftalmolog dacă ochii care curg persistă sau se agravează după câteva zile de îngrijire la domiciliu sau dacă copilul prezintă simptome severe precum durere sau sensibilitate excesivă la lumină.

Ochiul meu copilului curge din cauza alergiilor. Ce pot face pentru a-l ajuta?

Pentru ochii care curg din cauza alergiilor, medicul poate recomanda antihistaminice sau picături oculare specifice pentru a reduce simptomele. Evitați expunerea la alergenii cunoscuți și mențineți igiena oculară.

Cât de des trebuie să curăț ochii copilului meu?

Curățarea ochilor copilului ar trebui făcută cu grijă, de fiecare dată când sunt necesare. Folosiți apă caldă și șervețele moi pentru a îndepărta secrețiile și impuritățile. Nu frecați ochii prea tare, deoarece acest lucru poate irita și mai mult.

Vezi și:

Stephan

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Stephan

Lasă un comentariu