De ce fac copii afte în gură

Aftele în gură sunt o problemă comună întâlnită în special la copii. Aceste leziuni dureroase pot afecta gingiile, limba, buzele și interiorul obrajilor. De ce apar aftele în gură la copii și cum le putem preveni și trata?

Vă invităm să citiți articolul care este efectul colaborării noastre cu boutiquedeparis.ro

Cauzele apariției aftelor în gură la copii

Aftele în gură la copii pot fi cauzate de mai mulți factori, iar înțelegerea acestora poate ajuta la prevenirea apariției lor. Câteva dintre cauzele comune includ:

 • Leziuni minore: Uneori, aftele se pot dezvolta ca urmare a mușcăturilor accidentale sau a leziunilor minore ale gurii, cum ar fi zgârieturile.
 • Stresul: Stresul și anxietatea pot contribui la apariția aftelor la copii.
 • Alimentație incorectă: Dieta deficitară în nutrienți esențiali, precum vitamina B12, acid folic și fier, poate fi o cauză a aftelor la copii.
 • Alergii alimentare: Unele alergii alimentare pot provoca apariția aftelor în gură.
 • Factori genetici: Există și o predispoziție genetică în ceea ce privește aftele în gură, ceea ce înseamnă că unii copii pot fi mai predispuși la această problemă.
 • Infecții virale: Unele infecții virale, precum herpesul oral, pot duce la apariția aftelor în gură.

Cum se manifestă aftele în gură la copii

Aftele în gură se manifestă prin apariția unor leziuni dureroase, care pot varia în mărime. Aceste leziuni pot fi însoțite de senzații de arsură sau disconfort, ceea ce poate face dificilă alimentația sau vorbirea pentru copii. În general, aftele se vindecă în termen de 1-2 săptămâni, dar pot provoca disconfort semnificativ în acest interval de timp.

Cum se pot preveni aftele în gură la copii?

Prevenirea aftelor în gură la copii poate fi o strategie eficientă pentru a reduce disconfortul și durerea asociate cu această problemă. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea aftelelor:

 • Mentinerea igienei orale: Asigurați-vă că copilul se spală pe dinți regulat și încurajați folosirea aței dentare. Gura curată poate preveni iritațiile care pot duce la apariția aftelor.
 • Evitarea alimentelor iritante: Alimentele foarte condimentate sau acide pot irita gura și pot duce la apariția aftelor. Încercați să limitați consumul acestor alimente.
 • Controlul stresului: Dacă stresul pare să fie un factor în apariția aftelor la copilul dumneavoastră, încercați să identificați sursele de stres și să găsiți modalități de a-l reduce.
 • Menținerea unei alimentații sănătoase: Asigurați-vă că dieta copilului include alimente bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea gurii.

Cum se tratează aftele în gură la copii?

În cazul în care aftele apar la copilul dumneavoastră, există câteva modalități de tratament care pot ajuta la ameliorarea disconfortului:

 • Medicamente topice: Gelurile sau cremele topice care conțin anestezice locale pot ajuta la reducerea durerii și a disconfortului.
 • Medicamente prescrise: În cazurile severe sau recurente de afte, medicul poate prescrie medicamente mai puternice sau tratamente care să ajute la accelerarea vindecării.
 • Evitarea alimentelor iritante: Încurajați copilul să evite alimentele care pot irita aftele și să consume alimente moi care nu agravează leziunile.

Ce sunt aftele în gură?

Aftele în gură sunt leziuni dureroase care se dezvoltă în interiorul gurii, pe gingii, limba sau buze. Acestea pot varia în mărime și provoacă disconfort.

Ce cauzează apariția aftelor la copii?

Aftele pot fi cauzate de leziuni minore, stres, alimentație incorectă, alergii alimentare, factori genetici și infecții virale precum herpesul oral.

Cum se pot preveni aftele în gură la copii?

Prevenirea aftelor în gură la copii poate implica menținerea igienei orale, evitarea alimentelor iritante, controlul stresului și menținerea unei alimentații sănătoase.

Cum se tratează aftele în gură la copii?

Tratamentul aftelelor la copii poate include utilizarea de medicamente topice, medicamente prescrise și evitarea alimentelor iritante pentru a reduce disconfortul și a accelera vindecarea.

Vezi și:

Stephan

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Stephan

Lasă un comentariu