Ce Acte Trebuie pentru Pașaport la Copii

Fie că planificați o vacanță în străinătate sau doar doriți să aveți toate documentele în ordine pentru copilul dumneavoastră, obținerea unui pașaport este un pas esențial. Aici veți găsi informații detaliate despre actele necesare pentru obținerea pașaportului pentru copii.

Documente Necesare

Pentru a solicita un pașaport pentru copii, trebuie să aveți la îndemână următoarele documente:

 • Certificatul de Naștere: Un document esențial care atestă identitatea copilului. Asigurați-vă că este o copie certificată conformă cu originalul.
 • Actele de Identitate ale Părinților: Copii trebuie să fie însoțiți de părinți sau tutori legali. Astfel, actele de identitate ale acestora sunt necesare pentru a stabili relația legală.
 • Fotografii: Furnizați două fotografii recente ale copilului, conforme cu cerințele pașaportului, care includ dimensiunile și fundalul specificate.
 • Formularul de Cerere: Completați formularul de cerere pentru pașaport, disponibil online sau la sediul autorității responsabile pentru pașapoarte.

Procedura de Depunere a Cererii

Procesul de obținere a pașaportului pentru copii implică următorii pași:

 1. Completați Formularul de Cerere: Asigurați-vă că toate informațiile sunt corecte și complete.
 2. Depunerea Documentelor: Prezentați documentele necesare la sediul autorității de pașapoarte, iar acestea vor fi verificate de personalul responsabil.
 3. Programarea pentru Fotografii: Faceți programare pentru sesiunea de fotografii conforme cu cerințele pașaportului.
 4. Așteptarea Procesării: După depunerea documentelor, așteptați procesarea cererii, care poate varia în funcție de volumul de solicitări.
 5. Ridicarea Pașaportului: Odată ce pașaportul este pregătit, veniți la sediul indicat pentru a-l ridica.

Alte Considerații Importante

Este important să țineți cont de următoarele aspecte:

Varsta Minima: Copiii de orice vârstă pot obține pașaport, însă există cerințe specifice pentru cei sub 14 ani.
Valabilitatea Pașaportului: Pașaportul pentru copii este, de obicei, valabil pentru o perioadă mai scurtă decât cel pentru adulți. Verificați termenul de valabilitate specificat în document.
Consimțământul Ambilor Părinți: În cazul unui singur părinte sau tutore legal, este necesar consimțământul scris al celui lipsă.

Asigurați-vă că toate documentele sunt în ordine pentru a evita întârzieri sau probleme în procesul de obținere a pașaportului pentru copii.

Întrebări Frecvente

În procesul de obținere a pașaportului pentru copii, pot apărea diverse întrebări. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

 • Care este procedura în cazul în care unul dintre părinți este indisponibil?
  În situația în care unul dintre părinți nu poate fi prezent, este necesar consimțământul scris al celui absent. Asigurați-vă că documentul este legal și completat corespunzător.
 • Există restricții de călătorie pentru anumite destinații?
  Da, în funcție de destinația călătoriei, pot exista cerințe specifice sau restricții. Verificați informațiile actualizate privind călătoriile internaționale înainte de a solicita pașaportul pentru copil.
 • Este posibilă accelerarea procesului de obținere a pașaportului în caz de urgență?
  Da, în unele situații de urgență, există posibilitatea accelerării procesului de obținere a pașaportului. Consultați autoritatea responsabilă pentru pașapoarte pentru informații suplimentare și condiții.

Procedura de Depunere a Cererii

Procesul de depunere a cererii pentru pașaportul copilului implică mai mulți pași esențiali:

 1. Completați Formularul de Cerere: Verificați cu atenție corectitudinea și completitudinea informațiilor înainte de depunere.
 2. Depunerea Documentelor: Asigurați-vă că toate documentele necesare sunt prezentate la sediul autorității de pașapoarte pentru verificare.
 3. Programarea pentru Fotografii: Rezervați o sesiune foto conformă cu cerințele pașaportului pentru o procesare eficientă.
 4. Așteptarea Procesării: Răbdarea este crucială, având în vedere că timpul de procesare poate varia în funcție de volumul de cereri.
 5. Ridicarea Pașaportului: Odată ce pașaportul este pregătit, programați-vă ridicarea la sediul indicat.

Vezi și:

Stephan

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Stephan

Lasă un comentariu