Ce este oreionul la copii

Oreionul, cunoscut și sub denumirea de parotidită epidemică, este o boală virală contagioasă care afectează în principal copiii. Este cauzată de virusul oreionului, care se răspândește prin contactul cu picăturile de salivă ale unei persoane infectate. Deși oreionul poate apărea la orice vârstă, copiii între 5 și 15 ani sunt cei mai predispuși la a fi afectați.

Semne și simptome ale oreionului la copii

Oreionul începe adesea cu simptome ușoare, asemănătoare unei răceli obișnuite, cum ar fi febră, oboseală și dureri musculare. Cu toate acestea, simptomatologia specifică oreionului apare în general la câteva zile după debutul infecției.

Dintre simptomele specifice ale oreionului la copii se pot enumera:

  • Umflarea și durerea glandelor salivare, în special a glandelor parotide, care se găsesc sub urechi și în fața maxilarului inferior.
  • Febră ridicată
  • Durere la înghițire sau mâncare
  • Durere de cap
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Durere la masticație

Complicații ale oreionului la copii

Deși oreionul este adesea o boală ușoară la copii, pot apărea și complicații mai grave în unele cazuri. Printre acestea se numără:

  • Orhita: inflamația testiculelor la băieți, care poate duce la durere și umflături la nivelul testiculelor.
  • Encefalita: inflamația creierului, care poate provoca febră ridicată, dureri de cap severe și, în unele cazuri, convulsii sau pierderea conștienței.
  • Pancreatita: inflamația pancreasului, care poate cauza dureri abdominale severe și alte complicații.

Prevenirea oreionului la copii

Cea mai eficientă modalitate de prevenire a oreionului la copii este vaccinarea. Vaccinul MMR (rujeolă, oreion și rubeolă) este disponibil și este parte a programului de vaccinare recomandat pentru copii. Administrarea corectă a vaccinului conform calendarului de vaccinare recomandat este esențială pentru protejarea copiilor împotriva oreionului și altor boli infecțioase.

Tratamentul oreionului la copii

Deoarece oreionul este cauzat de un virus, nu există un tratament specific pentru boală. În general, tratamentul este axat pe gestionarea simptomelor și pe menținerea confortului copilului afectat. Acest lucru poate include administrarea de medicamente pentru reducerea febrei și a durerii, odihnă și hidratare adecvată.

Oreionul este o boală virală contagioasă care afectează în principal copiii și poate cauza simptome neplăcute și complicații în unele cazuri. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a oreionului și este esențială pentru protejarea sănătății copiilor.

Impactul social al oreionului la copii

Oreionul nu afectează doar sănătatea fizică a copiilor, ci poate avea și consecințe sociale și emoționale. Printre acestea se numără absența de la școală și activitățile sociale din cauza riscului de transmitere a bolii altor copii. De asemenea, perioada de recuperare poate afecta rutina zilnică a copilului și a familiei sale.

Întrebări Frecvente

Întrebare Răspuns
Care sunt principalele simptome ale oreionului? Principalele simptome ale oreionului includ umflarea și durerea glandelor salivare, febră ridicată, durere la înghițire sau mâncare, durere de cap, pierderea poftei de mâncare și durere la masticație.
Cât de eficient este vaccinul împotriva oreionului? Vaccinul MMR este foarte eficient în prevenirea oreionului la copii atunci când este administrat conform programului de vaccinare recomandat.
Care sunt complicațiile potențiale ale oreionului la copii? Complicațiile potențiale ale oreionului la copii includ orhita, encefalita și pancreatita.

Vezi și:

Stephan

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Stephan

Lasă un comentariu